ד"ר נעמה סרבניק
המרכז הרפואי שערי צדק
באופן פיזיולוגי הירידה בפעילות ההורמונלית השחלתית הינה מאד הדרגתית ונמשכת 2-4 שנים בממוצע.
התהליך מתחיל עם שיבושים בסדירות המחזורים. תחילה המחזורים שהיו פחות או יותר סדירים מתחילים להגיע מוקדם מדי, כלומר הזמן ממחזור למחזור הולך ומתקצר. שכיחות דימומים כל שבועיים וחצי שלושה די מאפיין תקופה זו. לאחר מכן שוב חוזר להיות מחזור סדיר ושוב שיבושים הפעם בכיוון של איחורים במחזורים. איחורים שבתחילה הם מספר ימים עד שבועיים אך עם הזמן יכולים להיות גם 2-3 חודשים של איחור.
וזו הסיבה מדוע ההגדרה של גיל המעבר היא שנה ללא מחזור מאז המחזור האחרון.
השלכות קליניות:
הריונות- יש לזכור כי גם אם בסבירות מאוד נמוכה יתכנו הריונות מפתיעים גם סביב התקופה של הפרימנפאוזה. יש לדיין עם הרופא המטפל את הנושא של מניעת הריון גם בתקופה זו. התקן, גלולות למטופלות מתאימות, חוצצים.
דימומים- יכולים להיות קשים כבדים ותכופים. רואים ירידה ההמוגלובין ובברזל וויטמינים חובה לעקוב ולטפל. הטיפול המומלץ- התקן הורמונלי - מירנה- המפריש כמויות מזעריות של פרוגסטרון לחלל הרחם ובכך מונע צמיחה ונשירה של רירית הרחם ומפחית ואפילו מפסיק דימומים. כמו כן מספק הגנה בפני הריון לא רצוי. ישנן אפשרויות טיפוליות נוספות כמובן כגון טיפול בפרוגסטרון דרך הפה, טיפול בהקסקפרון להתפחתת הדימום. כל טיפול יותאם אישית למטופלת לפי מצבה ונתוני הרקע הרפואיים שלה.
תסמונת טרום ווסתית - תתכן החמרה של תסמיני תסמונת קדם וסתית. יכולים להופיע תסמינים פיזיולוגים של גודש ורגישות ניכרת בשדיים, נפיחות בטנית ואגירת נוזלים לעתים עד כדי בצקות ברגלים ומתח נפשי בעיקר עצבנות יתרה (פתיל קצר).
גלי חום, הזעות לילה, הפרעות שינה, דכדוך- כל אלו הינם תסמיני גיל המעבר שאצל 40% מהנשים בתקופה של טרום גיל המעבר מופיעים. ולמעשה ניתן לחשוב עליהם כ״טעימות״ לקראת הדבר האמיתי שהוא אותם תסמינים רק בעוצמה ומשך הרבה יותר חזקים כאשר נכנסים לגיל המעבר.
מה שמאפיין בתסמינים האלו זה חסר העקביות שלהן. יכול להיות שבוע עם תסמינים קשים ולפתע הכל נעלם, בדרך כלל לקראת קבלת מחזור.
בדיקות הורמונליות- לא מסייעות בד"כ באבחון. בתקופה הזו יכולות להיו תוצאות שונות לבדיקות בין חודש לחודש. היכולת לפענח את הבידקות מוגבלת יותר. ממילא הכלל אומר שבמידה ויש תסמינים אז חובה להציע טיפול. הבדיקות ההורמונליות אינן נותנות תחזית מתי יפסק מחזור. כמו כן אין להסתמך עליהם בנושא של הריונות בעתיד הקרוב.
הטיפול לתסמיני גיל המעבר- כאן אנו מציעים טיפול הורמונלי הבא כתוספת לפעילות ההורמונלית הלא סדירה הקיימת כלומר טיפול הורמונלי תוספי ולא חלופי. ההבדל- בטיפול הורמונלי חלופי עושים חיקוי של הפעילות ההורמונלית של השחלות. תחילה אסטרוגן ולאחר מכן אסטרוגן עם פרוגסטרון. ואז מקבלים מחזורים סדירים ושפויים יותר. יש מספר תכשירים מוכנים לכך בנמצא ורופאי גיל המעבר גם יכולים לעשות קומבינציות אישיות בהתאמה אינדיבידואלית.