מחקרים רבים מראים כי עלייה חוזרת במשקל מתחילה לאחר שישה חודשים עד שנה מתהליך הפחתת המשקל. היא גם מביאה לעלייה באחוז השומן בגוף לעומת שיעורו במועד התחלת הדיאטה, ומעורבים בה שני תהליכים פיזיולוגיים עוצמתיים:
הראשון קשור במנגנון הרעב: מחקרים בנבדקים שחוו דיאטות דלות קלוריות, הדגימו שתי תופעות מקבילות. מצד אחד, עלייה ברמות הורמון הרעב (הנקרא: גרלין), אפילו שנה לאחר הפסקת הדיאטה ומצד שני, ירידה בהורמוני השובע (הנקראים: glp-1 ו- pyy). התוצאה היא פיחות בתחושת השובע וגידול בתחושת הרעב -תופעות המעודדות צריכת מזון מוגברת.התהליך השני קשור לירידה בהוצאת אנרגיה: לאחר הפחתת משקל, הגוף מתייעל בשימור האנרגיה, ומפחית את ״בזבוז״ האנרגיה היומית בכ-300 קלוריות בממוצע ליום, בתהליך הקרוי ״הסתגלות מטבולית״. מחקרים שונים מלמדים עוד, כי לפעילות גופנית שגרתית יש תרומה מועטה בלבד להפחתת המשקל.
ההסבר לכך קשור במנגנונים הישרדותיים, שמגינים על הגוף, מפני הפחתת רקמת השומן, אשר משמשת כמאגר האנרגיה. ירידה ברמת רקמת השומן מאותתת למנגנוני השליטה במוח כי ישנו איום הישרדותי.אבל למה בכלל יש צורך להגן על משקל גוף עודף? כדי להבין זאת, יש להכיר את המושג: ״נקודת האיזון״. הכוונה היא לנקודת הסף בה מנגנוני הגוף תופסים את משקל הגוף כתקין. גורמים שונים בחיים המודרניים מעלים נקודת סף זו, בהם:
צריכת תכולת מזון לא בריאה, כמו: מזון מעובד, עתיר פחמימות פשוטות, נתרן ושומן.
שינה לקויה, המתבטאת בחסך בשעות שינה ובשימוש רב במסכים, שמפחיתים את רמת הורמון המלטונין בגוף, המעודד שינה בריאה.
תחושות דחק, המעלות את רמות הקורטיזול, הורמון שמפחית את רמת חילוף החומרים (המטבוליזם) בגוף ומוביל להשמנה.
מיעוט בפעילות גופנית, וכתוצאה מכך הפחתה במתווכים שמשתחררים מהשרירים, מעלים את תחושת השובע ומשפרים את הבריאות המטבולית שלנו, כמו למשל בהפחתת רמת הסוכר בדם.
שימוש בתרופות שונות, שתופעות הלוואי שלהן גורמות לעלייה במשקל.
הדרך לשמירה על משקל תקין אם כך, קשורה להפחתת סף נקודת האיזון על ידי טיפול בגורמים המעלים אותו:
בריאות שינה: מאחר ששינה לקויה מובילה להשמנה, והשמנה מעצימה את חומרת ליקויי השינה, חשוב לאמץ הרגלי שינה בריאים כדי לשבור את מעגל הקסמים הזה. בתוך כך יש לפעול להפחתת הקימה להטלת שתן בלילה, על ידי הימנעות מצריכת משקאות בסמוך לשינה, ובמיוחד כאלו שמכילים קפאין.
ביצוע פעילות גופנית סדירה ותדירה, שתורמת לשחרור חומרים המעלים את תחושת השובע.
המרת תרופות הגורמות לעלייה במשקל לתרופות שהשפעתן בהקשר זה פחותה. לשם כך, יש להיוועץ עם הרופא המטפל.
ניסיון מרבי להפחית את תחושות הדחק בחיי היום-יום.
ד"ר דרור דיקר, יו"ר החברה הישראלית לחקר וטיפול בהשמנה, מנהל פנימית ד׳ והמרכז הרב-תחומי לטיפול בעודף משקל בבי״ח השרון-מרכז רפואי רבין
קישור לכתבה המלאה:
https://www.ynet.co.il/health/article/r16B9IzYO